Apteekki neuvoo

Reseptilääkkeiden toimittaminen ja lääkeneuvonta

Reseptiasioissa palvelemme sinua erillisissä reseptintoimituspisteissä. Samalla voit rauhassa keskustella farmaseutin tai proviisorin kanssa lääkityksestäsi ja saat tarvittavat neuvot lääkkeen oikeasta ja turvallisesta käytöstä. Kerromme Kela-korvauksista ja pyrimme löytämään sinulle sekä lääkityksesi että Kela-korvauksen kannalta sopivimmat, yhdellä kertaa ostettavat lääkemäärät. Kysy meiltä, jos jokin askarruttaa lääkityksessäsi – lääkkeen käyttötarkoitus, annostus, haittavaikutukset tai yhteisvaikutukset muiden lääkkeiden kanssa. Neuvomme mielellämme kaikissa lääkkeisiin ja lääkehoitoon liittyvissä kysymyksissä.

Opastamme sinua käyttämään lääkkeitä oikein, jotta lääkehoitosi olisi tarkoituksenmukaista.

Lääkevaihto

Apteekissa kerromme aina, jos reseptilääkkeellesi on olemassa edullisempi vaihtoehto. Reseptilääke on mahdollista vaihtaa edullisempaan rinnakkaisvalmisteeseen, jos lääke kuuluu Lääkelaitoksen määrittelemiin vaihdettaviin lääkkeisiin eikä lääkäri tai asiakas itse kiellä vaihtoa.

Voit myös kysyä jo lääkärin vastaanotolla edullisempaa vaihtoehtoa lääkkeellesi. Lääkkeiden hinnat vaihtuvat 2 viikon välein ja uusia, edullisempia valmisteita tulee jatkuvasti markkinoille. Myös pidempään markkinoilla olleiden valmisteiden hinnat laskevat hintakilpailun myötä. Vertaile lääkkeiden hintoja.

Yhteensopivuuden tarkistaminen

Jos käytät useampaa lääkettä samanaikaisesti, kannattaa apteekissa tarkistaa, etteivät lääkkeesi aiheuta keskenään ikäviä yhteisvaikutuksia. Lääkitystietojen seurannalla pystytään huomioimaan mahdolliset lääkkeiden yhteensopimattomuudet tai ilmoittamasi allergiat ja muut erityistoiveet.

Apua itsehoitotuotteiden valinnassa

Evijärven apteekista löydät monipuolisen valikoiman itsehoitoon tarkoitettuja tuotteita, kuten ilman reseptiä myytäviä lääkkeitä, vitamiineja, ravintolisiä, kosmetiikkaa ja luontaistuotteita.

Reseptivapaat lääkkeet on tarkoitettu tilapäisten, lievien ja lyhytaikaisten oireiden hoitoon. Henkilökuntamme opastaa sinua oikean itsehoitolääkkeen valinnassa ja neuvoo sen turvallisessa käytössä. Henkilökuntamme avulla voit myös varmistautua, ettei käyttämälläsi itsehoitolääkkeellä ole yhteisvaikutuksia muiden käyttämiesi lääkkeiden kanssa.

Vanhusten, pienten lasten ja pitkäaikaissairaiden itsehoitolääkevalinnat on syytä tehdä aina asiantuntijan avustuksella. Myös raskaudesta tai imettämisestä kannattaa mainita farmaseutille lääkettä valitessa. Neuvomme myös milloin oireiden hoidossa on parasta kääntyä lääkärin puoleen.

eReseptin uusiminen

Voitte uusia eReseptinne myös apteekin kautta, jos reseptinne ovat jo sähköisessä muodossa. Teemme lääkärille uusintapyynnön sähköisesti. Evijärven terveyskeskuksessa uusiminen tapahtuu nopeasti. Kannattaa varautua kuitenkin hyvissä ajoin uusimaan reseptit, erityisesti kesäaikana. Palvelu maksaa 3 euroa.

Kansanterveysohjelmat

Apteekkien astma-, diabetes- ja sydänohjelmilla edistetään yleisimpien kansansairauksiemme ehkäisyä ja hoitoa yhteistyössä muun terveydenhuollon kanssa. Apteekissamme on astma-, diabetes- ja sydänyhdyshenkilö, joka on erityisesti perehtynyt kyseiseen sairauteen. Voitte kääntyä heidän puoleen, jos kaipaatte apua näihin sairauksiin liittyen. Meiltä voit kysyä myös diabeteksen ja astman hoitoon ja sydän- ja verisuoniterveyteen liittyvää materiaalia.

Lääkejätteiden vastaanotto

Vanhentuneet lääkkeet ovat ongelmajätettä eikä niitä pidä käyttää tai heittää pois normaalijätteen mukana. Kotitaloudet voivat tuoda veloituksetta vanhentuneet lääkkeet apteekkiin hävitettäväksi. Tabletit ja kapselit voi palauttaa ilman päällyspakkauksia esim. muovipussissa ja nestemäiset lääkemuodot alkuperäispakkauksissa.

Elohopeakuumemittarit ja jodipitoiset lääkkeet (mm. Jodix-tabletit ja Betadine-tuotteet) pitää erotella muista lääkejätteistä ja palauttaa alkuperäispakkauksissa. Ruiskut ja neulat tulee pakata esim. muovi- tai lasipurkkiin. Lääkepakkauksista kannattaa poistaa henkilötiedot

Apteekista ostetut elintarvikkeet, lisäravinteet, vitamiinit tai kosmeettiset tuotteet eivät ole lääkejätettä vaan ne voi hävittää sekajätteen/kotitalousjätteiden mukana. Apteekit eivät ota vastaan paristoja, kemikaaleja, liuottimia tai muita kotitalouksien ongelmajätteitä, koska niitä ei käsitellä lääkejätteiden hävitysprosessissa. Nämä ongelmajätteet voi viedä kunnan keräyspisteisiin.

Terveydeksi!-lehti

Terveydeksi!-lehti on Apteekkariliiton jäsenapteekkien ilmainen asiakaslehti, jonka tavoitteena on välittää luotettavaa tietoa terveyden edistämisestä, sairauksien hoidosta ja ennaltaehkäisystä, lääkkeistä ja niiden oikeasta käytöstä sekä apteekkipalveluista. Korkeatasoinen Terveydeksi!-lehti on Suomen luetuimpia asiakaslehtiä, joka ilmestyy neljä kertaa vuodessa. Hae ilmainen Terveydeksi!-lehti apteekistamme!

Schengen-todistus

Matkustettaessa ulkomailla tulee lääkkeiden lisäksi olla mukana reseptit tai eReseptien potilasohjeet. Jos kyseessä on pkv- tai huumausaineita sisältävä lääke, tarvitaan Schengen-maissa myös apteekista saatava Schengen-todistus. Esitä apteekissa matkalle mukaan otettavat lääkkeet, niin apteekki neuvoo, tarvitaanko niiden osalta Schengen-todistusta. Todistus on voimassa 30 vuorokautta matkan alkamispäivästä. Todistusta varten tarvitset matkustusasiakirjan (passi tai henkilökortti). Todistus on maksullinen.